Okreselj_04.06.2016

Okrešelj - AŠ, Zimska tehnika I, 04. junij 2016

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

»Zimski dan« na Okrešlju (pod Mrzlo Goro)


Zaradi vremenskih razmer, ki niso bile preveč obetavne smo »zimski vikend«, ki je bil prvotno planiran, spremenili kar v »zimski dan«. Dan poprej smo dobili po elektronski pošti sporočilo od šefa Alena, jutri 4. junija ob 6.00 zjutraj se dobimo na dogovorjenem mestu, spisek opreme ki smo jo potrebovali za uspešno usposabljanje in seveda zaželjena je bila 100 procentna prisotnost. Vse je potekalo kot po načrtu, razen prisotnosti, ki pa je bila 99 procentna, eden od naših sošolcev se pač žal ni uspel udeležiti zimskega dneva zaradi službenih obveznosti.

Na parkirišču smo se popredalčkali po avtih in se počasi odpeljali proti Logarski dolini. Od koče pod slapom Rinka, smo vso potrebno opremo naložili na naše hrbte in se peš odpravili na Okrešelj. Pot nas je zanesla malo višje od koče na Okrešlju, natančno pod ostenje Mrzle gore. Tam so inštruktorji določili mesto kjer je bilo še kar precej snega od zime in to je bilo naše mesto kjer smo preživeli dan in se učili osnov zimske tehnike v gorah.

Začeli smo z čistimi osnovami, spoznavanje zimske opreme. Alen nam je pokazal kakšne vrste opreme imamo in kaj vse potrebujemo za varen korak v gorah pozimi. Pri Sergeju smo izvedeli vse o prerezu snežne odeje in preizkusu trdnosti snežne odeje. Mijo nam je podal natančne informacije o uporabi plazovnega trojčka (plazovna žolna, sonda in lopata). Povadili smo hojo v derezah in s cepini po klančini gor, dol ter prečno, tukaj se je zgodila manjša nesreča, tako da smo lahko bili deležni tudi nudenja prve pomoči.. Potem smo se razdelili v štiri skupine v navezi po dva in se lotili manevrov, iskanje ponesrečenca v plazu s plazovno žolno, izdelovanje sidrišča s cepinom v snegu (varovanje drugega in varovanje prvega), izdelovanje sidrišča s cepinoma v snegu za spust po vrvi, čisto na koncu smo pa vsi povadili še manevre ustavljanja s cepinom.

Po zaključenem izobraževanju pod ostenjem Mrzle gore smo se odpravili do koče na Okrešlju in nazdravili na uspešno zaključen dan. Nekaj nas je odšlo nazaj v dolino in vsak po svoje domov, nekaj jih je pa ostalo na Okrešlju. Dan nam je minil hitro, vreme nam je odlično služilo, glede na razmere ki so bile napovedane. In tako se je »Zimski dan« tečajnikov 2016 uspešno zaključil.


Klemen Rozman, tečajnik
Foto: Andrej in Mijo

Page | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering