Kozjek_22.07.2016

Kozjek 748 m - 22. julij 2016

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Prvič v vodstvu

Z Mijom sva bila že dalj časa v kontaktu, da me bo ob prvi priliki, ko bova imela oba čas peljal plezat v bližnje stene. Dogovorjena sva bila za konec tedna, Posredoval mi je opis smeri in skice, ter mi naročil, da se pripravim. V četrtek me je obvestil, da bo zaradi napovedanega slabega vremena najverjetneje plezanje odpadlo. Petek zjutraj ob 5.30 zazvoni telefon, na drugi strani Mijo, ki je preveril vremensko napoved in se je močno izboljšala, zato sem zložil stvari v nahrbtnik in se odpravil k njemu. V Vojniku se skupaj usedeva v vozilo in se odpeljeva v Socko in nadalje v smeri Vitanja. Kmalu zavijeva na lokalno cesto in po rahlem vzponu parkirava vozilo na primernem mestu. Sedaj je bila moja naloga, da naju pripeljem do vstopa v steno. Brez njegove pomoči ni šlo, zato me je po poti malo usmerjal.

Prispela sva do vstopa v smer Marandkatna, ter Desni bok Marakdante (ocena IV+/III, dolžina 120 metrov). Pripravila sva si opremo, se navezala in pričela s plezanjem. Prva dva raztežaja pripeljeta iz gozda na pregleden skalnat greben, od koder je lep razgled na Celje z okolico. V drugem raztežaju, ki je skupen s sosednjo precej zahtevnejšo Marandkanto je na sredini ključno mesto - en krajši mal previsen skok (IV+), katerega po levi strani brez težav preplezam in že sem pri sidrišču.

Po drugem raztežaju ni več večjih detajlov, kjer me Mijo pogleda in reče, sedaj si ti na vrsti. Malo ga začudeno pogledam, nato si pripravim potrebno opremo in že nadaljujem s plezanjem. Za prvo vmesno točko uporabim metulja, pri drugem navežem gurtno okoli drevesa in tako dalje urejam vmesna varovanja ter nadaljujem s plezanjem. Mijo me hitro opozori, da je polovica vrvi. Potrdim, da sem ga slišal in nadaljujem s plezanjem. Kmalu me ponovno Mijo opozori, da je še deset metrov vrvi, zato uredim sidrišče in pripravim varovanje za Mija. Tako ponoviva postopek še enkrat in že sva nekje proti vrhu. V zadnjem raztežaju pospraviva vrv in se odpraviva v lažjem terenu nenavezana naprej, kjer mi Mijo predstavi in pokaže izstope iz ostalih smeri.

Po lepem sprehodu in fotografiranju pospraviva opremo in sestopiva v dolino. Usedeva se v že dobro ogret avto in odpeljeva na osvežilno pijačo ter se posladkava s palačinkami.

Plezala sva: Kozjek, Desni bok Marandkante IV+/III, 120 m

Marko Hribersek


Page | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering