Forstalpe_13.03.2016

Forstalpe 2034 m - 13. mar. 2016

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Saualpe - Svinška planina

Za nedeljo sva z Matejo planirala turno pohajkovanje po Veliki Planini z upanjem na lepe poglede na zasnežene gore KSA, pa naju je Mijo premamil s predlogom za turnosmučarsko turo v neznano. Na avstrijsko Koroško smo šli raziskovat obsežnejše hribovje/gore Saualpe (slovensko Svinška planina), ki so sestavni del gorovja Lavanttaler Alpen ali Norichen Alpen. Na severu so omejene z visokogorskim prelazom Klippitztörl, na vzhodu z dolino Lavanttal in istoimensko reko, na jugu pa z Dravo in dolino Jauntal.

Jutranji dež ob odhodu od doma ni ravno dal nekega občutka da gremo na zimsko turo. Naše izhodišče je bil najsevernejši del hribovja, visokogorski prelaz Klippitztörl, kjer nas je pričakala prava zima, kot se za ta del leta spodobi. Potek zgoraj omenjene ture je Mijo kljub samo drugi stopnji nevarnosti plazov, zaradi varnosti izbral tako, da je potekala izključno po grebenu. Smer gibanja je bila približno od severa proti jugu in nazaj. Cilj 14 km dolge ture je bil drugi najvišji vrh Saualp.

Rahlo poplesavanje snežink nas je spremljalo že od samega začetka ture. Ko smo zapustili gozdno mejo se je začela nabirati megla, veter pa je postajal vse močnejši. Na grebenu je bila vidljivost zelo slaba. Pri orientaciji nam je bila v pomoč žičnata ograda, ki poteka direktno po grebenu do približno ¾ dolžine. Za nadaljevanje smo uporabili kompas in GPS, ter rahlo premraženi in odeti v ivnat oklep prispeli preko vrha Geierkogel in ožjega grebena na vršni plato Saualp, ter se povzpeli na naslednji vrh, Forstalpe (2034 m). Tu smo se odločili, da najvišje točke pogorja danes zaradi vremenskih razmer, ne bomo osvojili in začeli s spustom.. Ob povratku smo se ustavili v zavetju velike granitne skale, se malo okrepčali in ogreli.

Spust po grebenu zaradi zelo slabe vidljivosti ni bil ravno zabaven, pa še na smer smo morali paziti, da nebi zašli. Zadnjih 100 višinskih metrov se je začela uživancija vijuganja po pršiču.

Kljub vetru s snegom in meglo je bila tura lepa, predvsem pa poučna.

Grega VolkPage | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering